در سطح استان بوشهر محصول تنباکوی روستای بنیاد در شهر کاکی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و پیشینه کشت و کیفیت آن باعث شده است تا خریداران زیادی از دیگر نقاط کشور از جمله شهرهای اهواز، گناوه و شیراز نیز برای خرید این محصول مراجعه کنند.

کشت تنباکو

تنباکو یا توتون، گیاهی با برگ‌های پهن است که در اصل به آمریکای شمالی و جنوبی رشد می‌کرد و امروزه در سراسر جهان کشت می‌شود. به برگ‌های خشک و بریده شدهٔ این گیاه هم تنباکو می‌گویند. این گیاه به طور معمول پانزده تا بیست و پنج سانتی‌متر رشد می‌کند. برگ‌های آن بزرگ و پهن بوده و حدود نیم متر ارتفاع دارند که دارای شیرهٔ چسبنده ای است.

 

این محصول، یک کالای با ارزش در اقتصاد کشورهایی چون کوبا، هند، چین و ایالات متحده ی آمریکا است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعلام کرده است که تنباکو بیشترین علّت مرگ قابل پیشگیری در جهان است و تخمین زده که اکنون عامل مرگ پنج میلیون و 400 هزار نفر در سال است.

میزان مصرف تنباکو در کشورهای توسعه‌یافته، بدون تغییر مانده یا کاهش داشته است، امّا در کشورهای در حال توسعه مانند ایران در حال افزایش است.

روش‌های برداشت تنباکو

یکی از روش های برداشت محصول تنباکو، بریدن ساقه آن است. در استان بوشهر به ویژه شهرکاکی نیز برداشت آن به همین روش است؛ در این روش، پس از بزرگ شدن برگ‌ها، گیاه از ساقه چیده می شود. بعد از درو کردن، تنباکو به اصطلاح باید بهبود یابد. هدف از این کار، خشک کردن برگ‌ها و ایجاد رنگ حقیقی در آن‌هاست. یک برگ تنباکو به وسیله حرارت، هوا یا خورشید قابل بهبود یافتن است.

 

روش بهبود یافتن تنباکو با هوا برای برگ‌هایی که به روش چیدن ساقه درو شده باشد، مفید است که باید در معرض هوا قرار گیرد. بهبود با خورشید نیز روش دیگری برای بهبود یافتن آن است و سایر اشکال تنباکو در مجاورت با نور خورشید بهبود می یابند بدین صورت که باید مقابل نور خورشید آویزان شوند.

فصل برداشت توتون و تنباکو

تنباکو معمولا در دو مرحله کشت می‌شود؛ یک مرحله زودرس است که معمولا از نیمه مهرماه تا آبان‌ماه بذر تنباکو را می‌کاریم و سپس در اوایل آذرماه نشاء آن را جهت کاشت به زمین اصلی منتقل می‌کنیم. کشت دیررس تنباکو نیز نشاء آن در بهمن‌ماه کاشته می‌شود.

و اینکه زمان شخم زدن زمین پای تنباکوها در کشت زودرس، از روز بیستم دی‌ماه آغاز می‌شود، افزود: هرس کردن بوته‌های تنباکو از اواخر بهمن‌ماه شروع می‌شود و در پنج تا شش مرحله این کار صورت می‌گیرد.

وی که از کشاورزان موفق و جوان روستای بنیاد است، زمان بریدن ساقه تنباکو و جابجایی آن جهت خشک کردن و بهبود برگ تنباکو در کشت زودرس را از نیمه اردیبهشت‌ماه عنوان کرده و گفت: برای جابجا کردن تنباکو نیز از دو روش استفاده می‌شود، یا پس از بریدن ساقه، آن را دوباره در حالت ایستاده در زمین قرار می‌دهند، و یا آن را روی سطح زمین می‌خوابانند تا تا برگ‌های تنباکو در معرض هوا و نور خورشید بهبود بیابد.

کارگر ادامه داد: در روش نخست برداشت تنباکو دیرتر انجام می‌شود زیرا قسمت بریده شده آن دوباره در زمین قرار می‌گیرد و هوای کمتری به آن می‌رسد و دیرتر خشک می‌شود. اما در روش دوم تنباکو زودتر خشک شده و آماده برداشت است، چون قسمت بریده شده آن آزاد بر روی زمین خوابانده شده، بهتر هوا به آن می‌رسد و زودتر خشک می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید