درباره ما
عنوان: طریقه برداشت تنباکو بنیاد
در سطح استان بوشهر محصول تنباکوی روستای بنیاد در شهر کاکی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و پیشینه کشت و کیفیت آن باعث شده است تا خریداران زیادی از دیگر نقاط کشور از جمله شهرهای اهواز، گناوه و شیراز نیز برای خرید این محصول مراجعه کنند.
کشت تنباکو
تنباکو یا توتون، گیاهی با برگهای پهن است که در اصل به آمریکای شمالی و جنوبی رشد میکرد و امروزه در سراسر جهان کشت میشود. به برگهای خشک و بریده شدهٔ این گیاه هم تنباکو میگویند. این گیاه به طور معمول پانزده تا بیست و پنج سانتیمتر رشد میکند. برگهای آن بزرگ و پهن بوده و حدود نیم متر ارتفاع دارند که دارای شیرهٔ چسبنده ای است.
این محصول، یک کالای با ارزش در اقتصاد کشورهایی چون کوبا، هند، چین و ایالات متحده ی آمریکا است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعلام کرده است که تنباکو بیشترین علّت مرگ قابل پیشگیری در جهان است و تخمین زده که اکنون عامل مرگ پنج میلیون و 400 هزار نفر در سال است.
میزان مصرف تنباکو در کشورهای توسعهیافته، بدون تغییر مانده یا کاهش داشته است، امّا در کشورهای در حال توسعه مانند ایران در حال افزایش است.
روشهای برداشت تنباکو
یکی از روش های برداشت محصول تنباکو، بریدن ساقه آن است. در استان بوشهر به ویژه شهرکاکی نیز برداشت آن به همین روش است؛ در این روش، پس از بزرگ شدن برگها، گیاه از ساقه چیده می شود. بعد از درو کردن، تنباکو به اصطلاح باید بهبود یابد. هدف از این کار، خشک کردن برگها و ایجاد رنگ حقیقی در آنهاست. یک برگ تنباکو به وسیله حرارت، هوا یا خورشید قابل بهبود یافتن است.
روش بهبود یافتن تنباکو با هوا برای برگهایی که به روش چیدن ساقه درو شده باشد، مفید است که باید در معرض هوا قرار گیرد. بهبود با خورشید نیز روش دیگری برای بهبود یافتن آن است و سایر اشکال تنباکو در مجاورت با نور خورشید بهبود می یابند بدین صورت که باید مقابل نور خورشید آویزان شوند.
فصل برداشت توتون و تنباکو
تنباکو معمولا در دو مرحله کشت میشود؛ یک مرحله زودرس است که معمولا از نیمه مهرماه تا آبانماه بذر تنباکو را میکاریم و سپس در اوایل آذرماه نشاء آن را جهت کاشت به زمین اصلی منتقل میکنیم. کشت دیررس تنباکو نیز نشاء آن در بهمنماه کاشته میشود.
و اینکه زمان شخم زدن زمین پای تنباکوها در کشت زودرس، از روز بیستم دیماه آغاز میشود، افزود: هرس کردن بوتههای تنباکو از اواخر بهمنماه شروع میشود و در پنج تا شش مرحله این کار صورت میگیرد.
وی که از کشاورزان موفق و جوان روستای بنیاد است، زمان بریدن ساقه تنباکو و جابجایی آن جهت خشک کردن و بهبود برگ تنباکو در کشت زودرس را از نیمه اردیبهشتماه عنوان کرده و گفت: برای جابجا کردن تنباکو نیز از دو روش استفاده میشود، یا پس از بریدن ساقه، آن را دوباره در حالت ایستاده در زمین قرار میدهند، و یا آن را روی سطح زمین میخوابانند تا تا برگهای تنباکو در معرض هوا و نور خورشید بهبود بیابد.
در روش نخست برداشت تنباکو دیرتر انجام میشود زیرا قسمت بریده شده آن دوباره در زمین قرار میگیرد و هوای کمتری به آن میرسد و دیرتر خشک میشود. اما در روش دوم تنباکو زودتر خشک شده و آماده برداشت است، چون قسمت بریده شده آن آزاد بر روی زمین خوابانده شده، بهتر هوا به آن میرسد و زودتر خشک میشوند.
عنوان:آماده کردن قلیان برازجونی:
آماده کردن تنباکوی چوب برای قلیان
این مقاله صرفا برای اطلاعات عمومی می باشد و سایت ما هیچ فعالیتی در زمینه قلیان ندارد
قلیان ها امروزه انواع مختلفی دارند و با تنباکو ها در طعم های مختلفی وجود دارند . گرچه قلیان های میوه ای رایج تر هستند و امروزه بیشتر کسانی که قلیان می کشند از تنباکوهای میوه ای بسته ای استفاده می کنند، اما هنوز هم کسانی هستند که قلیان را به سبکی قدیمی تر و اصیل تر ، یعنی با تنباکوی چوب می کشند! منظور از تنباکوی چوب ، تنباکوهایی چون برازجانی ، خوانسار، کاشانی و … است ، که معمولا از نام محلی که تنباکو در آن کشت شده گرفته شده اند.
این نوع تنباکو ها معمولا سنگین تر از تنباکو های میوه ای هستند و برای افرادی که به آن عادت ندارد سنگین و با گیرایی بالا هست .
تنباکوی چوب در انواع گفته شده را می توان از مغازه های فروش توتون و تنباکو ، و هم چنین برخی عطاری ها فراهم کرد.
روش های تهیه قلیان برازجانی :
این نوع تنباکو ها را به دو روش نم دار و خشک تهیه کرد.
روش خشک : در روش خشک تنباکو را فقط برای لحظه ای در زیر آب گرفته و فشار می دهیم تا آبی روی آن نماند .
سپس تنباکو را بدون نیاز به زر ورق یا فویل ، درون سری قلیان ریخته و زغال را روی آن گذاشته و قلیان می کشند.
روش نم دار : در روش نمدار تنباکو رو برای مدتی توی یک ظرف ، ترجیحا ظرف سفالی قرار می دهیم ، تا خیس خرده و نرم و تازه شود.
سپس به روش قبل، بدون فویل و زر ورش درون سری قلیان میریزیم.تنباکو برازجون
تنباکوی برازجان یا
تنباکوی برازجان نیاز به قلیان خاص دارد؟
بیشتر افرادی که از تنباکو های برازجانی یا به طور کلی تمایل به تنباکوی چوب دارند، از قلیان های قدیمی سنتی هم استفاده می کنند.
این قلیان ها معمولا کوزه ای سفالی دارند ، و دارای نی به جای شلنگ هستند.
تنه آنها چوبی است و نه فلزی .
و هم چنین در سری آن ها فویل قرار داده نمی شود.
بنابراین اگر بخواهید از قلیان های فلزی و رایج استفاده کنید چندان لذتی از تنباکوی برازجانی یا خوانساری نخواهید برد.
قلیون برازجونی طعم دار است؟
تنباکو های چوب طعم هایی چون میوه ای ندارند، چراکه تنباکوی خالص و طبیعی هستند و مزه ای شبیه به چوب ، کمی تلخ و گس دارند ، و برای افرادی که عادت به کشیدن آن ها ندارند بسیار سنگین و تلخ هستند.
ضرر قلیون معمولی بیشتره یا برازجونی و خوانساری ؟
به طور کلی باید در نظر بگیرید که استعمال دخانیات و به خصوص قلیان که رطوبت هم به همراه دارد، برای سلامت ریه ها، قلب ، کبد و به طور کلی همه ی بدن ضرر دارد.
اما بین این دو (تنباکو چوب و میوه ای) ضرر قلیان های میوه ای بیشتر است.
دلیل آن نیز این است که تنباکو های میوه ای که به صورت صنعتی ساخته می شوند، دارای افزودنی ها و مواد نامرغوب، رنگ های شیمیایی و … بسیاری هستند .
اما تنباکوی چوب ، مثل تنباکوی برازجونی و خوانساری ، طبیعی تر است و بنابراین ضرر کمتر است.
عنوان:
فواید تنباکو و قلیان برازجونی:
حتما برایتان پیش آمده که وقتی برای گذراندن اوقات فراغت در روزهای تعطیل به بیرون میروید، در اماکن تفریحی اکثر جوانان را در حال کشیدن قلیان مشاهده میکنید. کشیدن قلیان تبدیل به تفریح قشر زیادی از مردم به ویژه جوانان شده است. طبق یک باور قدیمی عدهای فکر میکنند چون دود حاصل از سوختن تنباکو از آب درون تنگ قلیان عبور میکند، پاک و بدون ضرر است. و حتی گاهی برای ترک سیگار به کشیدن قلیان روی میآورند. آنها اطلاعات کافی در مورد مضرات قلیان به ویژه قلیانهایی که با تنباکوهای میوهای آماده میشوند، ندارند. اسانس و مواد معطری که به تنباکوهای میوهای جدید افزوده میشود، سرشار از مواد سمی و کشنده است. به طور کلی نیکوتین موجود در دود تنباکو عامل بسیاری از بیماریهای قلبیوعروقی، انواع سرطانها، ناباروری مردان، مشکلات پوستی، پیری زودرس، سقط جنین، مشکلات تنفسی و… میباشد. با تمام مضرات و عوارضی که برای قلیانهای امروزی ذکر کردیم، گیاه تنباکو در گذشته کاربرد درمانی داشته و هم اکنون نیز روشی برای معالجهی بیماریها در زمینه طب سنتی میباشد. در این مقاله در مورد فواید و خواص تنباکو در طب سنتی، خواص تنباکوی کوهی و تولید پروتئین درمانی از تنباکو مطالب مفیدی را در اختیار شما قرار دادهایم.
۱- فواید تنباکو در طب سنتی
تنباکو فقط یک مادهی دود زا به شمار نمیرود. در واقع گیاهی است که خصوصیات منحصر به فرد خود را در بین تمام گیاهان دارد. حتی اسیدهای آمینه و پروتئین گیاه تنباکو از سویا بیشتر و با پروتئین کازئین موجود در شیر برابر است. به جای استفاده از تنباکو برای کشیدن قلیان و بالا بردن آمار مرگ و میر میتوان از این گیاه برای تولید پروتئینهای انرژی زا استفاده کرد. در حوزهی طب سنتی از جوشاندهی تنباکو برای تسکین درد مفاصل و بیحس کردن اعضا به صورت ضماد استفاده میشود. همچنین اگر مهبل ترشحات سفید و عفونی داشته باشد، با جوشاندهی تنباکو آن را چندین بار شستشو میدهند تا ترشحات قطع شوند. اگر تنباکو را مانند اسپند روی آتش دود کنید، دود حاصل از سوختن این گیاه حاوی مواد ضدعفونی کنندهی محیط است. استفاده از خاکستر تنباکوی سوخته برای درمان زخمهای تازه، یکی دیگر از فواید تنباکو میباشد. برای درمان جوشهای جلدی و زخمهای جرب خاکستر تنباکو را با مقداری روغن گلسرخ مخلوط کرده و به صورت پماد روی زخم میمالند. اگر موها دچار شپش شده باشند با آبی که برگ تنباکو در آن خیس شده، موها را ماساژ میدهند. بااین کار شپشها از بین میروند. عصارهای که از برگ تنباکو گرفته میشود خاصیت ضد کچلی دارد. پژوهشگران با مطالعه بر روی عصاره تنباکو متوجه شدند که برگ تنباکو به عنوان یک داروی سنتی و گیاهی خاصیت ضد درماتوفیتی( ضد قارچ کچلی) دارد. در طب سنتی کشور چین از تنباکو برای درمان اسهال خونی، مارگزیدگی و همچنین رفع سردردهایی که نصف نیمکره مغز را درگیر میکند، استفاده میکنند. گیاه تنباکو برای درمان رماتیسم نیز کاربرد دارد.
۲- خواص تنباکوی کوهی
تنباکوی کوهی با نام علمی Arnica montana گیاهی است که خواص دارویی و درمانی دارد و از سالیان خیلی دور در طب سنتی استفاده میشود. به هیچ وجه این گیاه را نباید خودسرانه مصرف کنید. زیرا با وجود خواص دارویی، دارای ماده سمی helenalin میباشد و اگر بدون مشورت با متخصص طب سنتی مصرف شود حتی گاهی ممکن است منجر به مرگ افراد شود. خواص تنباکوی کوهی در طب سنتی به شرح زیر است.
کمک به درمان آرتریت
آرتریت نوعی بیماری مفصلی است که امکان ابتلای ۳۵ درصد از افراد جامعه به آن وجود دارد. هنوز درمانی قطعی برای این بیماری پیدا نشده است. برای کاهش درد این بیماری باید از مواد صد التهاب استفاده کرد. تنباکوی کوهی دارای ترکیبات ضد التهاب میباشد و مصرف آن به افراد مبتلا به آرتریت توصیه میشود.
کمک به سلامت پوست:
پوست بزرگترین اندام بدن است و قسمت وسیعی را به خود اختصاص میدهد. سطح پوست همواره در معرض آسیب احتمالی، آلودگی، نور خورشید و عوامل بیماری زا قرار دارد. تابش شدید آفتاب، میتواند زمینه ساز بیماریهای سرطان پوست و اگزما باشد. مالیدن عصاره تنباکوی کوهی بر روی پوست اثر ضد آفتاب دارد و همچنین در درمان زخم، ضایعات پوستی و آکنه نیز به کار برده میشود.
کمک به سلامت مو
مردم در سالهای اخیر بیشتر به سمت طب سنتی روی آوردهاند و به دلیل عوارض کمتر داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی، از آنها استقبال بیشتری میکنند. از تنباکوی کوهی در ساخت شامپوهای ضد شوره و ضد ریزش مو استفاده میشود. این شامپو در سلامت و درخشندگی موها تاثیر بسیار مثبتی دارد.
۳- تولید پروتئین درمانی از تنباکو
محققان پس از بررسیهای فراوان دریافتند، نوعی پروتئین به میزان کم و محدود در کلیههای انسان تولید میشود که در گیاه تنباکو نیز وجود دارد. این پروتئین ارزشمند، خاصیت ضدالتهابی داشته و تقویت کنندهی سیستم ایمنی بدن است. قبل از اینکه پروتئین موجود در تنباکو کشف شود، پژوهشگران با کمک یک باکتری در آزمایشگاه با هزینهی خیلی بالا موفق به تولید مقدار کمی از این پروتئین ضدالتهابی شده بودند. با کمک گیاه تنباکو تولید این پروتئین به صرفهتر است و مقدار بیشتری از آن را میتوان به دست آورد. از این پروتئین در تولید دارو برای درمان بیماریهایی مانند سکته مغزی، زوال عقل، دیابت، آرتروز، ایدز و بیماریهای عفونی، قارچها و نابود کردن سلولهای سرطانی استفاده میشود.